Centreerringen

Informatie over centreerringen / naafringen:

Wat zijn centreerringen / naafringen?
Centreerringen ook wel naafringen genoemd worden aan de binnenkant van de velg gemonteerd in het naafgat. De ringen zorgen ervoor dat de velg een goede passing heeft op de naaf van de auto. Door de centreerringen wordt de velg goed gecentreerd op de auto gemonteerd. Hierdoor wordt de kans op trillingen verkleind. Centreerringen zijn er in vele soorten en maten uitgevoerd in zowel aluminium als de meest voorkomende soorten van kunstof. 

Waarom centreerringen / naafringen?
De diameter van de naaf is niet bij alle auto's en velgen hetzelfde. Om een velg passend te maken voor meerdere auto's maken velgen fabriekanten het naafgat zo groot mogelijk. Door er nu naafringen / centreerringen in te plaatsen wordt het naafgat verkleind naar de gewenste grootte van de auto. Dit komt op de kleinste millimeters nauwkeurig om te voorkomen dat er trillingen onstaan. Een perfecte pasvorm in zowel de velg als op de auto is dus een vereiste om trillingsvrij te kunnen rijden!

Kan ik zonder centreerringen / naafringen rijden?
Bij voorkeur niet. Al is het verschil in diameter tussen de velg en de naaf van de auto heel klein, dan nog is het zaak dit verschil op te vullen. Hinderlijke trillingen, zeker op hogere snelheid, worden doorgaans veroorzaakt door niet goed passende velgen. Daarnaast zorgen deze trillingen voor overmatige slijtage aan diverse onderdelen van de auto en de banden. De kosten hiervan zijn hoger dan de kosten van een setje centreerringen.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van centreerringen?
De juiste maat is natuurlijk het belangrijkste maar ook een goede passing. De ruimte tussen velg en naaf moet perfect aansluiten en opgevuld zijn. Secuur meten is dan ook uitermate belangrijk. Een specialist kan u hierbij helpen. Beterband kan u van een passend advies voorzien. Neem gerust contact met ons op. Let ook op het merk van de naafringen. Onze centreerringen zijn van Duits fabricaat en moeten aan strenge eisen voldoen. Er zijn goedkopere centreerringen op de markt, veelal uit China. De pasvorm van deze ringen is vaak niet correct wat een goede montage van de velgen niet mogelijk maakt. Vaak met hinderlijke trillingen en overmatige slijtage als gevolg. In dit geval geldt, goedkoop is duurkoop.

Welke maat centreerringen moet ik kiezen?
Goed meten is essentieel. Onze naafringen passen tot op 0,05 mm nauwkeurig. Gebruik hierbij het liefst een schuifmaat. Gebruikt u een rolmaat? Begin dan met meten bij 10 centimeter, dat is nauwkeuriger. Meet nu de lengte van het gat in het wiel. Meet nu met de schuifmaat de naaf van de auto. Het verschil hiertussen is de ruimte die opgevuld moet worden met een centreerring.

Welke soorten centreerringen zijn er?
De meeste centreerringen worden gemaakt van kunststof. Diverse automerken leveren hun velgen met plastic ringen aan. Voor de duurdere, zwaardere auto’s worden er naafringen gemaakt van aluminium. Deze zijn steviger en zullen niet ‘uitslaan’ onder zware druk. Speciaal voor circuit gebruik bestaan er hoogwaardige aluminium ringen met een rubberen sealing. Deze zijn sterker en blijven beter op hun plaats zitten. Ook onder extreme omstandigheden.

Hoe monteer ik een centreerring?
Het monteren van een centreerring is niet moeilijk maar moet wel goed en precies gebeuren. Zorg er eerst voor dat alle oppervlakken goed schoon zijn. Zowel het naafgat in de velg als de naaf op de auto. Al het vuil moet worden verwijderd. De centreerringen moeten perfect passen, zand en vuil zorgen voor oneffenheden. Monteer nu de centreerring aan de achterzijde, in het hart van de velg. Als deze goed schoon is zal hij er gemakkelijk in klikken. Monteer vervolgens de velg weer op de auto. En trek de wielmoeren/bouten en wielsloten goed na, op het juiste moment. Gebruik hier bij voorkeur een momentsleutel voor.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste centreerringen?
Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste centreerringen voor uw licht metalen velgen? Of kunt u de gewenste maat niet vinden? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs, wij adviseren u graag. Het is ook mogelijk aluminium centreerringen op maat te laten produceren. Informeer naar de mogelijkheden. Bij Beterband bent u aan het juiste adres voor al uw centreerringen.