Caravan- en aanhangerbanden

Veel mensen die in het bezit is van een caravan of een aanhanger gebruiken deze, in het geval van een caravan, pas weer na een winterstallingsperiode van circa een half jaar. Veelal zijn de banden van de caravan of aanhanger gedurende de stalling maar op één punt belast en is de spanning in de band gedaald zodat de banden niet meer het juiste draagvermogen hebben. Dit is funest voor een caravan of aanhangerband.

Een caravan of aanhangerband is vaak aan andere slijtage onderhevig dan gewone autobanden. In tegenstelling tot de normale autoband wordt een band van een aanhanger of caravan vaak vervangen omdat hij droogtescheurtjes vertoond of de 6-7 jaren levensduur zijn verstreken. De banden van een caravan of aanhanger worden dus meestal niet vervangen omdat ze versleten zijn en dus te weinig profiel hebben. De Bovag, RAI en ANWB adviseren dan ook om de banden van een aanhanger of caravan te vervangen bij een leeftijd van 6-7 jaar. De leeftijd van de banden kunt u aflezen aan deDOT-codering, hoe u dit doet staat hier onder Banden Algemeen.

Let bij de aanschaf van banden altijd op het draagvermogen van de band, dit geeft aan in welke mate de band belast mag worden. Met name de banden van aanhangers en caravans zijn vaak onderhevig aan grote (over)belasting, vaak ook nog eens gecombineerd met een te lage bandenspanning.

Het laadvermogen van de caravan- of aanhangerband is belangrijk omdat dit moet aansluiten bij de totale asdruk van de caravan of aanhanger. Wanneer deze niet bij elkaar aansluiten kan uw aanhanger of caravan de totale last misschien wel dragen, maar de banden niet, dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Wanneer men dan andere banden aanschaft is het ook verstandigom banden uit te zoeken die verstevigd (reinforced) zijn. Ook moet men er rekening mee houden dat de aanhanger of caravan overbeladen kan zijn, daarom is het ook aan te raden om banden te kopen met een hoger draagvermogen. Meestal is dit draagvermogen 25 tot 50 kg hoger per band, teveel is namelijk ook niet goed aangezien dit de rijeigenschappen beïnvloed.

Let er ook op dat bij het genoemde draagvermogen ook een maximale snelheid is aangegeven. In veel gevallen gaat het draagvermogen van banden naar beneden wanneer er een hogere snelheid mee gereden wordt. Dit valt met de huidige banden van tegenwoordig overigens mee aangezien we meestal niet sneller rijden dan 100-130 km/h met een aanhanger of caravan. Veel landen hebben overigens ook een maximumsnelheid die veel lager ligt, net als in Nederland, rond de 80km/h. Meer over het draagvermogen met de daarbij behorende codering kan men hier vinden onder banden algemeen.

Beterband monteert in veel gevallen ook wel C-banden, dit zijn banden die verzwaard zijn uitgevoerd. Dit soort banden zitten onder lichte bedrijfsauto’s die net als een caravan of aanhanger ook veel belading kunnen dragen.

Het belangrijkste onderdeel is overigens nog steeds de bandenspanning, u dient deze zelf te controleren en in de gaten te houden. Een band die niet op de juiste druk is verliest de eigenschappen waarvoor hij in eerste instantie is geproduceerd. Het op druk zetten van uw banden doen wij natuurlijk ook graag voor u, u bent voor vragen en advies omtrent uw aanhanger of caravanbanden staan wij bij Beterband altijd voor u klaar.