Lawaai van banden

Lawaaibanden zijn vaak erg vervelend. De oorzaak kan liggen in de banden op zich of in de slijtage hiervan.

Veel goedkope merken maken banden die als ze nieuw zijn al een behoorlijk afrolgeluid hebben. Hier is natuurlijk niets anders aan te doen dan het monteren van een paar goede nieuwe banden.

Een ander verhaal is het als de banden die eerst stil waren lawaai gaan maken als ze een tijdje gebruikt zijn. Het geluid lijkt vaak op het geluid van een kapot wiellager. De oorzaak van dit geluid is vaak te vinden in de ongelijkmatige slijtage van de banden. Meestal gaat het om de niet aangedreven banden die vlakke stukjes op het profiel krijgen, of een “zaagtand” profiel. Deze vorm van slijtage wordt “cuppen” genoemd.

Hieronder ziet u een afbeelding van een band die flink gecupt is:

Doordat de band op sommige plekken niet meer rond is zal deze een ontzettend lawaai gaan produceren.

Het cuppen kan in veel gevallen worden voorkomen door de banden regelmatig (bijvoorbeeld elke 10.000 km, soms nog eerder) te wisselen van voor naar achter en achter naar voor. Meestal wordt er gekozen om de banden links en rechts wel aan dezelfde kant van de auto te houden.

Ook is het erg belangrijk dat een auto goed is uitgelijnd. Voor meer informatie hierover kunt u kijken onder “uitlijnen” in het hoofdmenu.