Ongelijkmatige bandenslijtage / Trekken van de auto

Het kan gebeuren dat uw banden ongelijkmatig slijten of dat de auto naar een kant toe “trekt”. In het geval van een trekkende auto kunt u het beste de uitlijning van uw auto laten controleren (zie ook “uitlijnen” in het hoofdmenu).

Hieronder ziet u afbeeldingen van enkele veelvoorkomende verkeerde slijtagepatronen op banden. Tevens staat er een kleine verklaring bij. Uitzonderingen hierop zijn mogelijk.

De band op de afbeelding hieronder heeft waarschijnlijk onder een te hoge spanning gestaan. De band gaat hierdoor als het ware “bol” staan en het midden zal sneller slijten dan de zijkanten.

Banden die op velgen gemonteerd zijn kunnen worden gestapeld. Losse banden dienen bij voorkeur rechtopstaand te worden bewaard en elke maand een klein stukje gedraaid te worden, dit om vlakke kanten te voorkomen.Een band die te hard is geweest. 

Hieronder ziet u een afbeelding van een band die juist te zacht is geweest tijdens het gebruik. De auto rijdt dan vooral op de zijkanten van de band waardoor deze overdadig snel zullen slijten.

Hier kunt u zien wat het efect is van niet goede banden spanning.

Tenslotte ziet u hieronder nog 2 overdreven gevallen van de bandenslijtage bij een auto die niet goed is uitgelijnd, zie voor meer informatie ook bij “uitlijnen” in het hoofdmenu.

2 voorbeelden van banden die scheef zijn versleten door een slechte uitlijning van de auto.

In alle gevallen van een verkeerde slijtage of een trekkende auto kunt u het beste advies inwinnen bij Beterband of een ander gespecialiseerd bandenbedrijf met kennis van zaken.